Blog: Plant van de maand

Tuinplant van de Maand oktober: Viooltje

In de maand oktober verandert alles snel in de tuin. De bomen laten hun blaadjes vallen en de zomerbloeiers en vaste plantn zijn aan het eind van hun bloeiperiode. Zo niet de violen. Die vinden de lagere temperaturen juist prima. 

Viooltje

De viool bloeit overal maandenlang, zowel in de volle grond als in bakken of potten op balkon of terras. Bij flinke kou even iets minder, maar in het voorjaar gaat hij weer vrolijk door. Er zijn veel variëteiten met gele, witte, roze, blauwe, oranje en rode kleuren. Er zijn grootbloemige en kleinbloemige violen en tegenwoordig zien we ook meer dubbelbloemige variëteiten.

Verzorging

Het viooltje doet het overal eigenlijk goed, of hij nou in de volle grond of bakken staat. Het belangrijkste is de standplaats, in de halfschaduw tot volle zon. Geef de plant regelmatig water en zet hem in voedzame grond. Wanneer de temperatuur boven het vriespunt is, blijft de viool flink doorgroeien en bloeien. Ook door het wegnemen van uitgebloeide bloemetjes blijft de plant flink doorgroeien.