Aeschynanthus – Lipstickplant

Zoek je een hangplant met de wauw-factor? Aeschynanthus is er zo een! Bovendien is hij makkelijk in onderhoud. 

Kleuren en vormen

Het eerste wat opvalt aan Aeschynanthus is de grillige, uniek gelaagde bladweelde die royaal aan alle kanten naar beneden valt. Alsof dat niet al indrukwekkend genoeg is, bloeit de hangplant ook nog eens met dieprode bloemen die verstopt zitten in bijna paarse kokertjes. Apart en een beetje geheimzinnig met gevoel voor drama, dus.De vorm van deze beauty komt het mooist tot haar recht in hoge positie. Dat kan ook een hoge vaaspot zijn, als de ranken maar kunnen hangen.

 

Symboliek

De naam Aeschynanthus is afgeleid van het Griekse 'aischyne' wat schaamte of schande betekent en op de scharlaken kleur slaat. 'Anthos' betekent bloem.  Aeschynanthus wordt ook wel lipstickplant genoemd, vanwege de opvallende rode bloemen.

 

 

Herkomst

In het wild groeit de plant in de vochtige bossen van Azië, van de Himalaya tot Indonesië. Daar kunnen de lianen tot wel drie meter worden. Inheems is het een epifyt, dat wil zeggen dat de plant op bomen en andere planten leeft zonder daar voedsel aan te onttrekken. Er zijn zo'n 185 soorten bekend, allemaal hangplanten die ook kunnen klimmen. Gewend aan warmte en wat vochtige omgeving gedijt Aeschynanthus binnen erg goed in de keuken en badkamer.

 

bron: mooiwatplantendoen.nl

Verzorging Aeschynanthus

De Aeschynanthus leeft graag op een lichte plek, maar liever niet direct in het zonlicht.

In de winter is eenmaal per week water geven voldoende, in de zomer tweemaal per week. In het algemeen geldt: liever iets te weinig dan te veel water.

Tijdens de bloei en op een heel lichte plek heeft deze hanger iets meer water nodig.

Eens in de maand even lekker opfrissen met de plantenspuit.