Blauwe of witte bloemen die op elegante stelen boven langwerpige blad uitsteken, bloeiend van mei tot september en gemakkelijk in de verzorging. De Agapanthus is er een om verliefd op te worden.
De Agapanthus wordt ook wel eens Afrikaanse lelie genoemd. Het aantal soorten Agapanthus is beperkt, de meeste zijn afgeleid van de A. africanus. De plant bloeit in de zomer met blauwe en witte bloemetjes. Er bestaan soorten die in de winter hun blad vasthouden (bladhoudend) en bladverliezende soorten Agapanthus. Deze laatste groep gaat zonder blad de winter in en is redelijk winterhard. De plant heeft het prima naar zijn zin in bakken en potten, dus komt ook graag jouw balkon verblijden.
Herkomst
De herkomst van de Agapanthus is uit de naam af te leiden. A. africanus komt uit Zuid-Afrika waar hij in het wild groeit. Ook op Madeira komt de plant volop voor. De planten zijn halverwege de zeventiende eeuw met de VOC naar Nederland gekomen vanuit Zuid-Afrika, zoals ook veel andere tuinplanten.
Trivia
- De Agapanthus plant staat symbool voor de liefde. Dat wordt dus extra genieten op het terras.
- In Portugal en op de Canarische Eilanden komen Agapanthus-planten in grote hoeveelheden voor in tuinen, parken en bij hotels en restaurants. Veel toeristen denken dan ook ten onrechte dat de plant van origine daar vandaan komt.
bron: mooiwatplantendoen.nl
Verzorging Agapanthus
Zet de plant in een pot met voedzame, goed doorwaterde grond.
Agapanthus verlangt ook naar veel zon en regelmatig water, vooral tijdens de groei.
De planten zijn niet helemaal winterhard. Enkele graden vorst gaat prima, maar bij een strenge winter is het beter om maatregelen te nemen. De planten kunnen met pot en al op een vorstvrije plek overwinteren in een vorstvrije schuur, koele serre of op een koude zolderkamer.
Tijdens deze overwinteringsperiode hebben de planten weinig water en verzorging nodig. In maart kan de Agapanthus dan weer naar buiten. Wanneer de planten in de volle grond staan is het verstandig ze bij vorst af te dekken met een dikke laag stro of ander warmte-absorberend materiaal zodat de vorst niet bij de planten kan.
Ieder jaar komen er meer bloemen aan de Agapanthus, door niet te verpotten stimuleer je de bloei.