Begonia

Met deze veelzijdige plant zit je goed als je a) houdt van fleurige bloemen of b) juist geniet van stoer blad met mooie bladtekening en intense kleuren. Er zijn namelijk bloeiende Begonia’s en Bladbegonia’s.


Bloeiende begonia en bladbegonia

De bloeiende Begonia heeft bloemetjes in het rood, roze, oranje, wit en geel of meerdere kleuren per plant, terwijl de Bladbegonia alleen fluweelachtig blad showt. Maar wat voor blad! Met bladtekeningen in het zilver, roze, bordeauxrood of verschillende tinten groen. En als het licht anders valt…dan zie je weer een nieuwe kant van de harige blaadjes. Betoverend.

Kosmopoliet

Voordat de Begonia werd ontdekt als ideale woonplant, vond je de plant in warme, vochtige bosrijke gebieden in Nieuw-Guinea, zuidelijk Afrika en de Andes. Ook nu is er nog een buitenvariant voor je terras. In 1690 noemde Charles Plumier, een Franse botanicus en monnik, de Begonia naar zijn beschermheer Michel Bégon. Hij was een Franse botanicus en diplomaat uit de 17-de eeuw. Of wist je dat al?

bron: mooiwatplantendoen.nl

Verzorging Begonia

Een Begonia heeft veel licht nodig maar houdt niet van felle zon.

Geef het plantje zo’n twee keer per week water zodat de aarde vochtig blijft.

Besproei ‘m liever niet want dat kan meeldauw (een schimmel) veroorzaken.

Haal de uitgebloeide bloemetjes weg, daardoor maakt de plant nieuwe aanwas aan.

Geef een keer per week wat mest en zet je de Begonia in een kamertemperatuur van zo’n 18 graden Celsius. Plant blij, jij blij.