Groen, ijl en betoverd: Brassia is groeiende en bloeiende science fiction waar je je ogen niet vanaf kunt houden.
Kleuren en vormen
De smalle, iets krullende bloemlinten en de bizarre bouw maken van Brassia een heel aparte orchidee. De plant heeft gebogen stengels met 10 tot 15 groenachtige bloemen met een doorsnee van 15 tot 20 cm. De bloemen zelf zijn zwart-paars gevlekt en de witte lippen hebben aparte groene vlekken. Deze bovenaardse uitstraling maakt van Brassia een zeer opvallende orchidee. De lange lintbloemen hebben hem de bijnaam spinorchidee opgeleverd. Ondanks het exotische uiterlijk is heerlijk geurende Brassia goed te houden in de huiskamer.
Symboliek
Omdat de bloemen van Brassia zo frêle en licht zijn, bewegen ze al als je erlangs loopt. Om die reden wordt de orchidee in Zuid-Amerika ook wel ‘Dansende dame’ genoemd.
Herkomst
Brassia is afkomstig uit de vochtige regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika. Hij is verwant aan de Oncidium orchidee en er zijn ongeveer 35 soorten van. Vanwege zijn frêle uiterlijk lijkt het een kasplantje, maar niets is minder waar. In het wild groeit Brassia overal, van moerassen tot krap duizend meter boven zeeniveau. Het is een epifyt, dat wil zeggen dat de orchidee op onder andere bomen groeit, zonder daar voedsel aan te onttrekken. Vocht en voeding vist hij uit de lucht met zijn luchtwortels. En bij de vermenigvuldiging helpt de bloem een handje: door haar spinnenvorm lokt de orchidee Spinnendoderwespen die in de lip steken en zo andere Brassia’s bestuiven.
bron: mooiwatplantendoen.nl
Verzorging Brassia
Standplaats: bij voorkeur licht, maar geen direct zonlicht.
Bij teveel licht worden de groene bloemlinten geel, bij te weinig donkergroen.
Laat de kluit eens in de 10-14 dagen een half uurtje onder water met een kleine dosis orchideeënvoeding laten staan, daarna goed laten uitlekken.
Als de lucht binnen heel droog is, bijvoorbeeld door centrale verwarming, kunnen de knoppen van orchideeën het beste dagelijks even worden verneveld. Dat voorkomt dat ze uitdrogen en niet meer opengaan.
De orchidee blijft het mooist blijven onder ‘liefdevolle verwaarlozing’. Uitgebloeide bloemen even wegplukken, plant verder met rust laten.