Bromelia

Als een vrolijke vlam groeit bromelia uit het groene hart omhoog. Het is bijna niet voor te stellen dat de natuur zoiets moois heeft gemaakt en toch is het zo.


Kleuren en vormen

Bromelia heeft vormen waar je even aan wilt voelen, om te checken of ze toch wel echt zijn. En dat zijn ze: design by nature en nog makkelijk in de omgang ook. In ruil voor een beetje licht en een beetje water trakteren ze je op spectaculaire kleuren en een tropische uitstraling. Wat bij bromelia vaak voor de bloemen wordt aangezien, zijn in werkelijkheid gekleurde schutbladeren. De echte bromeliabloemetjes zijn heel klein. Er zijn meer dan 2800 soorten, waarvan de mooiste en makkelijkste het tot woonplant hebben geschopt. De bekendste zijn Guzmania (trompet), Aechmea (zilvergrijze rozet), Vriesea (veervormen), Neoregalia (rode kelk) en Tillandsia (sprieten en lepels). Ook (sier)ananas, Nidularium, Billbergia (hangend) en Cryptyantus behoren tot deze club. Alle bromelia’s hebben een positieve invloed op de luchtkwaliteit.

Herkomst

Bromelia is vermoedelijk ontstaan in het Krijt, zo’n 65 miljoen jaar geleden. Fossiele exemplaren zijn gedateerd op 30 miljoen jaar geleden, zodat ze met recht oerbewoners genoemd kunnen worden. Bromelia komt oorspronkelijk uit het ruige Andesgebergte en de warme oerwouden van Uruguay, maar is tegenwoordig in heel Midden- en Zuid-Amerika te vinden. Sommige soorten groeien op de grond, anderen zijn epifyten. Dat wil zeggen dat de plant op bomen kan groeien zonder daar voedsel aan te onttrekken. Dat haalt bromelia met zijn bladeren en wortels als vocht uit de lucht. In de 18de eeuw namen Belgische handelsreizigers bromelia's mee naar Europa. Die planten vormden de basis voor de prachtige planten die nu hier verkrijgbaar zijn.

Symboliek

Inca’s, Azteken en Maya’s gebruikten zo’n beetje elk deel van de plant voor voedsel, bescherming, vezels en ceremonies, zodat bromelia in de landen van herkomst als 'geschenk van de goden' wordt gezien. Als woonplant staat bromelia voor 'bescherming', een verwijzing naar het volle, groene blad dat het mooie gekleurde deel omringt.

 

Verzorging

Bromelia staat graag licht, maar heeft liever geen direct zonlicht.

Water geven in de trechter en een klein beetje op de kluit.

Als je je bromelia wilt verwennen, trakteer je hem op een rondje met de plantenspuit.

Bromelia bloeit slechts één keer, maar dan wel drie tot zes maanden lang.

 

Soorten Bromelia

Aechmea

Guzmania

Tillandsia

Vriesea