Cactus

Met Cactus haal je een vleugje woestijn in je woonkamer. De plant is oer, stoer en verrassend, dankzij opvallende vormen en bloemen.


Kleuren en vormen

Geen plant zo decoratief en surrealistisch als cactus. Uit een grijsgroene basis kan een knalroze bol groeien en tussen de stekels kunnen schitterende bloemen verschijnen. Mammillaria zijn bloeiende cactussen, Echino is bolvorming met prachtige gelijkmatige ribbels. Gymnocalycium lijkt te zijn opgebouwd uit groene kogels en heeft een trechterbloem, Opuntia groeit in vlakke schijven. En Cereus groeit als een zuil die in het wild wel tien meter kan worden.

De doorns van Cactus vormen een eigen ecosysteem van cactus. In de natuur beschermen ze tegen aanvreten door dieren, nachtelijke kou en felle zon. Daarnaast zorgen ze voor een beetje afkoeling, dauwabsorptie en afvoer van neerslag. Verder is de plant prettig zelfredzaam. Cactussen hebben een groot wortelstelsel waarmee ze vocht opslaan in hun wortels, bladeren en stengels en zo zelf grotendeels hun voeding reguleren.

 

 

Symboliek

Cactussen zijn in Midden-Amerika al eeuwenlang een vereerde bron van voedsel, drank, medicijnen, gereedschappen en bouwmaterialen. In Mexico komt Cactus zo vaak voor dat de plant zelfs het nationale wapen heeft gehaald, samen met een slang en een adelaar. Samen beelden ze de Tenochtitlan legende uit.

Herkomst

In het wild groeit cactus in Afrika en Midden en Zuid-Amerika, zowel in koude hooggebergtes als in de tropische Cariben. Ze bestaan al sinds de prehistorie, uit  opgravingen in Mexico is gebleken dat mensen ze toen kweekten om de vruchten. Hoewel cactussen vaak worden geassocieerd met de woestijn, zijn er maar een paar die tegen die extreme droogte kunnen. De meeste groeien in gebieden met 5-50 cm neerslag per jaar. Er zijn wel 1800 verschillende soorten. De grootste cactus ter wereld is de saguaro die 1 m dik en 20 meter hoog kan worden, en zich daarmee kan meten aan een forse boom.

Verzorging Cactus

Cactus staat graag licht en warm, en kan uitstekend tegen de volle zon.

Zeer matig water geven, liever iets te weinig dan teveel water, voetbad voorkomen. De kluit mag uitdrogen, één keer per maand water geven is beter dan elke week een beetje.

Voeg in de zomermaanden wat cactusvoeding toe.

In de winter kan de plant het beste rusten. Geef dan nog minder tot geen water, om te overleven gaat cactus dan bloemen (zaden) aanmaken.

Toch een stekel opgelopen? Een grote haal je er uit met een pincet. Kleine stekels verwijder je door er ducttape op te plakken en dat weg te trekken of door van een oude panty een balletje te maken en die snel over de plek te wrijven. De laatste fijne stekels wrijf je eruit met olijfolie.