Calathea – Pauwenplant

Kijk maar eens goed naar die bladeren die golven, ribbelen, ronde, spitse of ovale vormen hebben en zelfbewust de mooiste patronen showen. Je hebt zojuist kennis gemaakt met de Calathea. En dat is nog niet al het moois. Zodra ‘s-morgens de zon doorbreekt, spreiden die prachtbladeren zich om het licht op te vangen en ‘s-avonds sluiten ze zich weer. Sssst…hoor je het geritsel?


Calathea, koning van het oerwoud

De oerwouden van het Amazonegebied in Zuid-Amerika, daar stond de wieg van de Calathea. In de schaduwrijke laag onder de dichtbegroeide vegetatie om precies te zijn. Een beetje schaduw vindt jouw Calathea dus helemaal niet vervelend. Zet ’m gerust in een schaduwrijk hoekje, in de badkamer, de hal of de slaapkamer. Al moet je in dat laatste geval niet schrikken van nachtelijke plantbewegingen.

 

Verzorging Calathea

Door zijn voorgeschiedenis houdt de Calathea van weinig of gefilterd zonlicht en vochtige lucht bij een temperatuur van 15-23 graden Celsius.

Geef je je Calathea bovendien 2 keer per week een scheutje water en regelmatig een sproeibeurt, dan geeft de plant daar schone lucht voor terug. Fijn voor jou!

In de winter kan de Calathea trouwens met wat minder water af en in het voorjaar kun je je plant het beste verpotten.