Mooie, symmetrische bloemen, stevig groen en een iets verweerde uitstraling: niets geeft de nazomer zoveel kleur en structuur als struikheide.
Groen gedurende de winter en gloeiend paars en roze in de nazomer, dat is struikheide. Deze plant staat ook bekend als Calluna, is een Europese klassieker en de volmaakte aanvulling op winterheide of dopheide. In de volle grond vormden deze planten een dik, winterhard tapijt met een kalme, authentieke uitstraling. Die past uitstekend bij het tegenwoordig populaire gevoel dat groen best deels zijn eigen gang mag gaan, in weer en wind. In potten en bakken is struikheide een robuuste blikvanger met een sterke vorm. De plant groeit in mooie lange scheuten, met dakpansgewijze blaadjes en kleine, symmetrische bloemen die samen toch veel kleur bieden.
Robuust met kleur
Struikheide groeit wat hoger en losser dan winterheide, wat de puur-natuur uitstraling versterkt. De takken kunnen tot een meter hoog reiken, maar meestal blijven ze daar iets onder. De plant bloeit in september en oktober. In de natuur zorgen de veelal paarse en roze bloemen voor prachtige gekleurde hellingen en heidegebieden, in de tuin heeft de plant hetzelfde effect. Op kleinere schaal is echter veel beter het mooie contrast met het groene of bonte blad te zien. De plant combineert erg fraai met grassen en bodembedekkers. Struikheide is bovendien prima voor de drainage in de tuin. De wortels laten regenwater goed weglopen en behouden zo het natuurlijk evenwicht.
Perfecte seizoensbloeier
Struikheide is op haar mooist vóór winterheide in bloei gaat. Dankzij dit volmaakte gevoel voor timing zorgt deze sterke inheemse plant voor nieuwe kleur in de tuin en op het terras, als daar de zomerbloeiers over hun hoogtepunt heen zijn. De wat wilde, vrije uitstraling van deze najaarsbloeier wordt versterkt door er een paar bij elkaar te zetten. Kies voor een grove, zware basis, die ook in de eerste herfststorm overeind blijft en zet een aantal planten bij elkaar, om echt impact te maken.
Eeuwenoude overlever
Struikheide komt voor in de kustgebieden van West-Europa, Groot Brittannië en Ierland met een zeeklimaat en vochtige omstandigheden. Inheems is dit vasthoudende type veelal te vinden op hellingen, zeeduinen en bermen waar water goed kan weglopen.
Trivia
- De officiële naam is Calluna vulgaris.
- Struikheide is een van de belangrijkste leveranciers van heidehoning. Hommels en bijen zijn dol op struikheide en vullen met de nectar hun honingvoorraad snel nog even aan voor de winter.
- Honing van struikheide zou volgens de kruidenleer heilzaam zijn bij blaas- en nierklachten.
- De takken van struikheide werden vroeger vaak gebruikt voor bezems. Calluna komt van het Griekse 'callunoo' wat 'reinigen' betekent.
Verzorging Calluna
Struikheide staat graag op een lichte plek met veel zon of half zonnig. Hoe meer licht, des te mooier het blad kleurt.
Struikheide heeft graag frisse lucht: de plant groeit goed als de wind eromheen kan spelen.
Kies voor iets zure, luchtige grond die niet te zwaar is, gewone potgrond volstaat.
Struikheide is een survivor die vrij weinig tot geen voeding nodig heeft.
Bij voorkeur 's avonds gieten met regenwater, omdat kraanwater voor struikheide al snel te veel kalk bevat. Sproeien in de tuin hoeft alleen bij droogte in de zomer.