Campanula – Klokjesbloem

Vergis je niet in die frêle en elegante uitstraling, Campanula is een sterke, gemakkelijke tuinplant die eindeloos nieuwe bloemen aanmaakt.

Campanula (soms ook wel bekend als klokjesbloem) is een bekende tuinbeauty die rijk bloeit met karakteristieke bloemen die een hoge sierwaarde hebben. Er zijn hoge en lage bloeiers, afhankelijk van de soort biedt de plant witte, roze, lila of paarse klokjes met vijf kroonbladeren. De bloemen kunnen aan hangende ranken zitten, maar ook bovenop de plant bloeien, tussen juni en september. Het groen bestaat uit frisgroene sprieten of is juist zacht en kruidachtig.

Bergbewoner

Campanula hoort bij de klokjesfamilie (Campanulaceae). De plant groeit in de gematigde klimaatstreken op het noordelijk halfrond. Vooral rond de Middellandse zee en in de Kaukasus komen in berggebieden veel soorten voor, waarvan er zo'n 300 bekend zijn.

Trivia

  • Het bekendste lid van de Campanulafamilie is de Ster van Bethlehem, een echte klassieker.
  • In Noord-Italië vormt Campanula vaak een natuurlijk hangend tapijt over rotsformaties. Het doet zo een beetje denken aan het haar van sprookjesfiguur Rapunzel, dat zo aanlokkelijk uit haar torenraam hing in het verhaal van de gebroeders Grimm.
  • Het wilde rapunzelklokje is een campanulasoort.
  • De plant staat voor aantrekkingskracht en volwassen worden.

 

 

Verzorging Campanula

Campanula kan zowel licht als in halfschaduw staan.

Deze tuinbloeier houdt van goed doorlatende, voedzame grond.

Kluit lichtvochtig houden.

Eens in de twee weken wat plantenvoeding bevordert de bloei.

Uitgebloeide bloemetjes even weghalen.

Slakken zijn dol op Campanula, strooi daarom wat koffiedrab rond de stam.