Celosia – Hanenkam

Om Celosia kun je niet heen, deze blikvanger valt op met knalkleuren en vormen waar je aan wilt voelen om te checken of ze echt zijn (en dat zijn ze!).


Kleuren en vormen

Celosia heeft meerdere gezichten. De plant is verkrijgbaar met vlammende toortsen (spicata, stevige speervormige bloemen), beeldige smalle staarten of een sprookjesachtige kam vol fluwelen kronkels die eruit zien als hersenen. De kleuren zijn oogverblindend: wit, rood, geel, roze, paars, oranje, groen of meerkleurig, waarbij bijvoorbeeld oranje en rood samenkomen. Celosia wordt zo'n 35-40 cm hoog, heeft een licht kruidige geur en heeft – afgezien van voldoende water – niets nodig om maandenlang mooi te bloeien.

Herkomst

Celosia is lid van de Amarantenfamilie en groeit in tropische delen van Afrika, Azië, Indonesië en Zuid-Amerika. Er zijn ongeveer 45 soorten bekend. De naam is afgeleid van het Griekse woord 'keleos' dat 'brandend' betekent en verwijst naar de vlamvorm van de oer-Celosia.

Symboliek

Celosia staat symbool voor stoutmoedigheid. Als je iemand moed wilt toewensen voor iets spannends, dan is de net-even-anders-plant Celosia een uitstekend cadeau.

Verzorging Celosia

Halfschaduw, licht, volle zon: Celosia kan het hebben. 

Kluit niet laten uitdrogen, de plant houdt wel van een slokje.

Elke week wat plantenvoeding geven verlengt de bloei. 

Zet Celosia niet in de buurt van de fruitschaal. Fruit geeft ethyleengas af dat ervoor zorgt dat bloemen sneller verouderen.

In seizoenen zonder vorst kan Celosia ook naar buiten.