Chlorophytum – Graslelie

Deze clean green plant machine zorgt dat jouw longen lekker schoon en fris blijven. En daar vraagt hij heel weinig voor terug. De graslelie (Chlorophytum comosum) is een van de makkelijkst in leven te houden planten. Dus al heb je paarse, blauwe of gele vingers, je kunt het aan. Het liefst wil hij zo’n twee keer per week een slokje water. Maar vergeet je hem een poosje, dan ziet hij dat door zijn groene vingers en zuivert zonder morren door. Vandaar dat hij ook op veel kantoren te vinden is.


Volgens de NASA haalt de graslelie met gemak 95% van benzeen, formaldehyde, koolmonoxide en nitraten uit de lucht. Daarna begint hij aan chemische stoffen die in tapijten, isolatiemateriaal, schoonmaakmiddelen en kopieerinkt zitten. Een frisse neus halen doe je dus voortaan boven je bloempot.

Kleuren en vormen

De sprieterige bladeren van de graslelie kunnen wel 45 cm lang worden. De kleine witte sierlijke bloemen groeien aan stelen uit het hart van de plant en lijken op lelies. De jonge plantjes groeien aan de stengel en kunnen eenvoudig verwijderd worden en een eigen leven gaan leiden. De wortels van de graslelie zijn dik en vlezig en houden veel vocht vast. Hierdoor kan hij dus ook even zonder vers water.

Symboliek

Het is een beetje voorspelbaar, maar deze plant staat voor zorg. Hij zorgt natuurlijk letterlijk voor je door de lucht te zuiveren. Maar je kunt hem ook cadeau geven met een symbolische ‘ik zorg voor je’- strik eromheen.

Herkomst

Van oorsprong is de graslelie een bodembedekker uit het tropische regenwoud van Zuid-Afrika. Er komen daar ook maar liefst 65 verschillende soorten voor. Hij komt uit de aspergefamilie en hoort bij hetzelfde geslacht als de agaven. In de 19e eeuw kwam hij onze huiskamers binnen.

Verzorging Chlorophytum

Ideaal is zo’n 2 keer per week water geven.

Zet hem in het zonnetje of in de schaduw. Alles is prima.

Een keer per week sproeien vindt hij heerlijk