Clerodendrum – Kansenboom

De kansenboom, Clerodendrum Prospero, wordt in Europa maar door één kweker geteeld. Dat maakt deze exotische schone extra intrigerend. Pak je kans en haal de mysterieuze kansenboom in huis.

Clerodendrum Prospero shoot 2016 Mooiwatplantendoen
Kleuren en vormen

De kansenboom is een uitbundig bloeiende plant met sierlijk hangende witte bloemtrossen die het in Europa uitstekend doet als huiskamerplant. Wat direct opvalt zijn de glanzende, groene bladeren in combinatie met de helderwitte bloemen. De kansenboom misstaat op geen enkele plek in huis.

Symboliek

Het woord clerodendrum is afgeleid van het Griekse kleros, wat lot of kans betekent. De betekenis van dendron is boom. Prospero betekent voortvarend of succesvol. De zogenaamde voor- en achternaam van deze plant belooft nogal wat. Een ding is zeker: met de kansenboom haal je een winnend lot in huis.

Herkomst

De Deense botanist Nathaniël Wallich zeilde in 1807 naar India. Daar heeft hij veel planten gerubriceerd, naar hem vernoemd en diverse plantenboeken geschreven. Ook viel zijn oog op de exotische schoonheid van de Clerodendrum Prospero. Ruim 200 jaar later vallen we nog steeds voor de schoonheid van deze Indiase schoonheid.

 

Verzorging Clerodendrum

Een lichte, zonnige standplaats. De ideale temperatuur ligt tussen de 18-22 graden.

Niet in de buurt van de fruitschaal.

De potgrond mag niet uitdrogen, dus vochtig houden.

Je kunt de bloemtakken afknippen als de bloemen hun sierwaarde verliezen. Als de plant dan in rust komt, kan hij weer opnieuw gaan bloeien.