Coffea Arabica

Een plant waar je je bed voor uit komt en die de überhippe barista in je naar boven haalt. Zelf zetten wordt zelf plukken, drogen, roosteren, malen en zetten. Weg met de cups of pads! Tijd voor een lekker plantenbakkie. Je plaatst de Coffea arabica naast je espressoapparaat. Of gewoon in de vensterbank, want hij mag gezien worden. Of op je koffieplantage, net zoals ze in Ethiopië doen.


Kleuren en vormen

In de lente krijgt de koffieplant prachtige witte, zoetgeurende bloemen. Vervolgens komen de bessen, die van groen via geel naar rood kleuren als ze rijp zijn. De zaden drukken steeds meer tegen elkaar als ze groeien, waardoor ze een karakteristieke vorm krijgen. De plant houdt het hele jaar zijn prachtig glimmende donkergroene bladeren.

Symboliek

Voor de meeste mensen staat de koffieplant symbool voor hulp bij zware dagen. Volgens de legende begon het allemaal zo’n 500 jaar geleden. Ergens in Ethiopië ontstond er onrust bij de kloostergeiten. Na wat speurwerk ontdekten de eigenaren dat de beestjes uitgebreid genoten hadden van de koffiestruiken.

De geiten waren de bron van koffie-inspiratie: de eigenaren verpulverden wat bonen en deden ze in kokend water. De smaak en het aroma waren fantastisch... Kahveh was geboren, wat stimulerend betekent. Zou daar ‘vooruit met de geit’ ook vandaan komen? Nu drinken Ethiopiërs op sommige plekken nog kruidenthee gemaakt van de bladeren van de koffieboom.

Herkomst

Rond 1000 na Christus werd de plant in Yemen gecultiveerd en later werd hij verspreid over heel de wereld. Een grootse plant dus… maar vaak niet letterlijk: de struiken worden regelmatig gesnoeid, omdat lagere planten makkelijker zijn voor de oogst. Er zijn wel 33 soorten te vinden in Afrika, in Madagaskar 14 soorten en in Zuidoost-Azië en op Mauritius 3 soorten. Arabica is de meest smaakvolle koffiesoort en wordt voor maar liefst driekwart van de totale koffieproductie wereldwijd gebruikt.

Verzorging Coffea Arabica

De Coffea Arabica doet het goed in de woonkamer op een lichte plek. Hij kan ook in direct zonlicht, maar daar moet je hem wel langzaam aan laten wennen. Is ie eenmaal aan zonlicht gewend, dan kun je de koffieplant ook in de zomer op het terras in de zon zetten.

Zorg dat de kamertemperatuur tussen de 16 en 21 °C is.

Geef hem vaak een beetje water. Door je vinger in de grond te steken, voel je of de aarde nog voldoende vochtig is.

Opfrissen met de plantenspuit of een lente- of zomerbui is een feest voor de Coffea Arabica. Hij gaat er prachtig van glimmen.

Geef de plant in het voorjaar en de zomer maandelijks extra kamerplantenvoeding.