Als de meeste planten hun winterslaap houden, kun je altijd nog terugvallen op winterheide om een beetje kleur in je tuin te krijgen, zelfs als het sneeuwt.
Kleine bloemetjes, toch heel veel kleur, dat is het geheim van winterheide (officieel: Erica carnea). Deze kleine, altijd groene heester bloeit met witte, roze, rode, paarse en goudgele bloemetjes. Die zijn vrij klein, maar omdat het er zoveel zijn, brengt winterheide toch veel levendigheid en kleur in je tuin. De plant is tussen de 20-50 cm hoog en kan in de volle grond, waarbij ze in groepjes meer effect hebben dan solo. Winterheide gedijt ook prima in bakken, (hang)manden en potten. De bloemetjes bloeien tot april. Mocht je ook daarna hei in je tuin willen, dan staat dan zomerheide (Calluna) voor je klaar.
Taaie rakker
Winterheide hoort bij de heidefamilie (Ericaceae) en komt vooral voor in de koelere delen van West-Europa. Er zijn zo'n 860 soorten, het is een taaie rakker die zelfs langs de kust gedijt. De plant biedt voedsel aan hoenders, geiten, schapen en ander vee. Vooral schapen zijn er dol op: ze grazen de scheuten eraf en zorgen zo als levende snoeimachines dat heidevelden in topvorm blijven.
Trivia
- De Latijnse naam Erica betekent 'borstel'; uitgebloeide heidetakken werden vroeger bij elkaar gebonden om eens lekker te vegen.
- Heide staat symbool voor onafhankelijkheid, omdat de plant zich onder moeilijke omstandigheden kan handhaven. In Keltische culturen staat het ook voor 'geluk hebben' of iemand 'geluk wensen'.
- In de middeleeuwen werd hei gebruikt als brandstof, vulling voor matrassen of om kleurstof mee te maken. Tegenwoordig is vooral heidehoning een bekend heideproduct.
Verzorging Erica
Winterheide kan in de zon en in halfschaduw.
De plant houdt van een beetje zure, losse grond.
Liever bij dooi af en toe een grote plons dan steeds een beetje water.
Na de bloei ongeveer 1/3 terugsnoeien om winterheide mooi groen te houden.