Afhankelijk van hoe het licht erop valt, kleurt Eucalyptus grijs-groen-zilver-azuur in je tuin. En van al die kleuren heb je het hele jaar door plezier.
De blaadjes van de bekendste Eucalyptus-soorten (ook bekend als gomboom) zijn rond of ovaal en groeien volmaakt symmetrisch om de stengel. Die blaadjes verspreiden een sterke, frisse geur die insecten op afstand houdt. De blauwgrijze waas komt door een waslaagje, dat het licht weerkaatst, waardoor het blad zilverachtig lijkt. De plant bloeit na een jaar of vier, vijf met crèmekleurige bloemen. Er zijn ook soorten die rood bloeien, maar die zijn niet winterhard. Eucalyptus wordt meestal 1 tot 3 meter hoog, met ambitieuze uitschieters van 5 meter.
Herkomst
Eucalyptus behoort tot de mirtefamilie en is in Australië de meest voorkomende loofboom. Halverwege de 19-de eeuw werd ‘ie steeds vaker in Europa aangeplant. Daar heeft Eucalyptus het ook prima naar zijn zin in gebieden waar het niet heel hard vriest, al zijn er ook soorten die winterhard zijn. Zet je ‘m op je balkon of terras, gun de plant dan meteen een grote pot of kuip want Eucalyptus groeit snel en heeft de ruimte nodig.
Trivia
- Eucalyptus is afgeleid van het Griekse eu (mooi) en kalyptos (muts). Het verwijst naar de bloemen die uit meeldraden en stampers bestaan en samen op een muts lijken.
- Eucalyptus is het lievelingsvoedsel van koala's, ze kunnen er de hele dag op kauwen.
- In Australië staat de plant bekend als 'mythisch, magisch hout' dat wordt gebruikt voor olie, gom, brandhout, medicijnen en brandstof.
- Blaadjes die niet meer mooi zijn, kun je plukken en met heet water overgieten: instant aromatherapie en hulp bij verkoudheid.
Verzorging Eucalyptus
Eucalyptus staat graag in de volle zon.
De meeste Eucalyptussen groeien in alle soorten grond.
Jonge kleine plantjes hebben een lichtvochtige kluit nodig, eenmaal ingeworteld kan Eucalyptus zichzelf aardig redden.
Geef 'm meteen een goede plek: Eucalyptus heeft een hekel aan verhuizen.
Houd de voet van de plant onkruidvrij met mulch of gemalen dennenschors.
Van snoeien kan hij extra hard gaan groeien (zeg niet dat we je niet gewaarschuwd hebben!)