Eucalyptus

Koala’s zien de eucalyptus als lekkernij, maar ook als je geen koala bent en geen honger hebt, is het een leuke plant. Het verfrissende blad is goed voor de luchtwegen en lekker in de sauna. En natuurlijk is de eucalyptus een beauty voor in huis! De van oorsprong Australische prachtplant heeft azuurblauwe bladeren, die hij in de winter niet verliest. De snelgroeiende eucalyptusbomen worden in tropische en subtropische landen aangeplant voor de houtindustrie. Er wordt papier en brandhout van gemaakt.


Gaan voor goud

In sommige eucalyptusbomen zit goud. Echt waar. De wortels trekken het edelmetaal uit de grond, maar omdat het giftig is voor de boom, probeert hij het via de bladeren naar buiten te werken. Wetenschappers hebben minieme hoeveelheden goud op de bladeren gevonden, dus een mooie ketting is er niet van te maken. Wel is het een duidelijk teken dat er op de plek van de boom goud in de grond zit. Misschien toch even je eigen eucalyptusblaadjes extra goed bestuderen?

Kleuren en vormen

Er bestaan zo’n 700 variëteiten en ze veranderen gedurende hun leven bijna allemaal van blad. Als jonkies hebben ze meestal ronde bladeren, bij de volwassenen zijn de bladeren smal en sikkelvormig. Het blad gaat dan ook hangen.

De eucalyptusboom kan wel 2,5 meter per jaar groeien. Tijdens deze snelle groei stoot de boom zijn oude bast af, waardoor de stam grijs tot bruin gebladderd is. De bast van de eucalyptusboom is zo zacht dat je duimafdruk er zelfs in blijft staan als je erop drukt. En de boom heeft vruchten van zo’n 3 centimeter groot.

De Zuid-Australische Eucalyptus mygdalina is de hoogste boom ter wereld: maar liefst 150 meter. Zo’n vaart zal het in je huis niet lopen. In plaats van overdreven hard te groeien, is jouw plant decoratief aan het zijn en houdt hij vliegen en muggen op een afstand.

De naam van je azuurblauwe aanwinst komt van het Griekse eu (mooi) en kalyptos (muts). De meeldraden en stampers lijken samen namelijk op een muts.

Symboliek

Voor de Aboriginals is de eucalyptus een heilige boom. Voor hen vertegenwoordigt hij de onderverdeling in onderwereld, aarde en hemel.

Op spiritueel niveau heeft de eucalyptus een zuiverende werking. Negatieve energieën verdwijnen als je op die plek een eucalyptusblad verbrandt.

Herkomst

De van oorsprong Australische boom komt in veel verschillende soorten voor. De soorten die in de woestijn voorkomen zijn heel anders dan bijvoorbeeld de soorten in het regenwoud. Er zijn maar een paar soorten die in Nederland wintervast zijn. Maar ach, zoveel koala’s hebben we hier niet.

Verzorging Eucalyptus

Zet de eucalyptus op een beschutte en zonnige plek, bijvoorbeeld in een serre.

Geef de plant regelmatig water, in de zomer zou je de plant dagelijks moeten checken op voldoende vocht.