Fragaria – Aardbei

In de volle grond, of in bakken op je terras: aardbeien passen overal. Ze groeien snel en makkelijk dus zet de beschuitjes maar vast klaar.

Aardbeien, officieel Fragaria, zijn typische zomervruchten. Fragaria is familie van de Rosaceae, waar ook andere fruitige toppers toe behoren zoals appel, peer, pruim, kers, abrikoos, perzik, bramen en frambozen. Er bestaan hangende en klimmende aardbeienplantjes die onderverdeeld worden in vroege, middelvroege en late rassen en zelfs doordragende rassen. Wanneer je rassen plant van verschillende periodes kun je lekker lang blijven plukken. Aardbeien zijn gemakkelijk in verzorging en geven het ultieme gevoel van groene vingers, ook als je die niet hebt.

 

Herkomst

Oorspronkelijk komt de aardbei uit Noord- en Zuid- Amerika. Hij heeft de oversteek naar Europa halverwege de 18-de eeuw gemaakt. Door kruisingen zijn de huidige stevige rassen ontstaan, die makkelijk vruchten geven en minder ziektegevoelig zijn. De aardbei staat symbool voor de perfecte vriendschap.

 

 

 

Trivia

  • Aardbeien zijn rijp wanneer ze helemaal rood zijn. Pluk ze voorzichtig, zonder te knijpen.
  • Aardbeien komen in de natuur ook in het wild voor. Ze zijn dan kleiner en minder smakelijk.
  • Verse aardbeien zijn supergezond en hebben een hoog gehalte aan vitamine C. Een extra reden om er lekker veel uit je eigen tuin te plukken.

 

 

Verzorging Fragaria

De aardbeiplant staat graag in een lichtzure grond, in de volle grond of in potten, bakken of manden.

Aardbeien staan graag in de volle zon en houden van lekker warme voeten. Leg een beetje stro of houtsnippers neer waar de uitlopers overheen kunnen groeien.

Om te voorkomen dat de wortels te nat worden is een verhoogd bedje handig.

Geef de planten wel regelmatig water en ook wat extra speciale aardbeienvoeding.

In het vroege voorjaar wat oud of bruin blad weghalen en de plant kan jaren meegaan.