Harig, makkelijk in onderhoud en vooral héél erg paars. De fluweelplant (Gynura aurantiaca of Purple Passion) zorgt voor een flinke dosis mystiek, passie en romantiek én geeft je huis een exotisch tintje. Niet gek dus dat deze stralende schone aan populariteit wint. De bladeren lijken van fluweel, met hun kleine felgekleurde haartjes. En deze Indonesische lichtaanbidster laat direct zien hoe blij ze is met veel (indirect) zonlicht: je ziet haar steeds gekleurder glunderen en groeien van genot.
Het is bijna jammer dat ze van tijd tot tijd te veel opbloeit en er bloemen verschijnen. De paarse bladeren verliezen dan wat kleur in ruil voor onopvallende, stinkende bloeiers. Maar ach… zover is het nog lang niet.
Kleuren en vormen
Paars! Je kunt er gelukkig niet omheen. De fluweel ogende, gekleurde bladeren kunnen zo’n 15 cm lang worden en zijn glanzend. Zelfs de rechtop groeiende stengels zijn bedekt met violette haartjes.
De oranje bloemetjes die tussen het prachtige paars groeien, ruiken niet al te lekker, dus knip je ze er gewoon rigoureus uit. Zo kan de plant zijn energie weer in de bladeren steken. De paardenbloemen-lookalikes groeien aan het uiteinde van de stengels van oudere planten en zijn vrij onopvallend. Als je de plant regelmatig stekt, kun je eindeloos genieten van de frisse, felle paarse kleur. Oudere planten worden namelijk wat fletser.
Symboliek
De fluweelplant zelf heeft geen symboliek. De kleuren van planten ook niet, omdat planten natuurlijk bijna altijd groen zijn. Bij bloemen staat paars voor waardigheid, voorbereiding, fysiek, lichamelijk, ernst en rouw. Nu zullen weinig mensen er rouwig om zijn als ze een prachtige knalpaarse enthousiasteling krijgen!
Herkomst
De Gynura komt uit Indonesië. In het wild groeien er zo’n twintig verschillende soorten. Een paar kunnen je huis opleuken, waaronder de Gynura aurantiaca.
Verzorging Gynura
Gynura aurantiaca houdt van lekker warm (minimaal 12 °C).
Geef haar veel daglicht, maar zet haar niet direct in het zonnetje.
In de zomermaanden houdt ze wel van een slokje en maandelijks een beetje voeding. In de winter mag het allemaal wat minder.