Helleborus – Kerstroos

Als de hele tuin in winterslaap is, tovert de kerstroos met diepgroen blad en stralende witte bloemen een grote glimlach op je gezicht.

Kerstroos Mooiwatplantendoen.nlHet blijft spectaculair, een tuinplant die schitterend sneeuwwit bloeit in de winter. De kerstroos heet officieel Helleborus niger. Van november tot en met maart trakteert de plant je op knoppen en grote, platte witte bloemen met een prachtige kroon als hart. De bladeren zijn donkergroen met soms een wat grijze waas en voelen een beetje leerachtig. Sneeuw of vorst doen de kerstroos niets. De plant laat bij vorst weliswaar alles hangen, maar komt vanzelf weer overeind als de temperaturen weer omhoog gaan. Intussen blijft kerstroos bloeien, zowel in de volle grond als in potten en bakken. Stoere tante!

De botanische naam van de kerstroos is Helleborus. Naast de witte versie, waarvan de bloemen richting voorjaar bij wijze van voorpret al een groene zweem krijgen, zijn er ook andere kleuren, zoals die van de Helleborus orientalis. Deze tuinplant is ook wintergroen, maar dan met bloemen van wit, geel en abrikoos tot roze, donkerpaars en gespikkeld. Alleen de witte versie draagt vanwege de bloeiperiode de naam 'kerstroos'.

 

Herkomst

In het wild groeit de kerstroos in de bergachtige gebieden van Centraal en Zuid-Europa en Klein-Azië. De eerste bekende vermelding van de plant stamt uit 1400 voor Christus, toen ziener/arts Melampus erover schreef. De plant reisde met landverhuizers mee naar de Verenigde Staten, waar de plant als winterbloeier symbool staat voor pionieren en overleven.

Trivia

  • De naam Helleborus komt van het Griekse 'helein' (doden) en 'bora' (voedsel), een waarschuwing dat de plant giftig is.
  • Grappig: ondanks de naam komt kerstroos uit de ranonkelfamilie.
  • Volgens een oude legende zou de eerste kerstroos in Bethlehem zijn ontsproten, uit de tranen van een arme herder. Hij had geen geschenk voor het kindje Jezus en kon zo toch bloemen geven.
  • Helleborus speelt een rol in vele volksverhalen. In de middeleeuwen strooiden mensen de bloemen op de vloer van hun huizen om boze geesten weg te houden. Ze zegenden hun dieren met kerstroos, maar geloofden tegelijkertijd dat heksen de plant gebruikten voor hun banvloeken en dat tovenaars zich ermee onzichtbaar maakten.

 

 

Verzorging Helleborus

Zet de Helleborus op een beschut en zonnig plekje. Hoe meer de plant in de schaduw staat, hoe minder bloemen hij produceert.

De plant geeft zelf aan wanneer er extra water nodig is, door de bladeren slap te laten hangen. Na een paar uur staat de Helleborus er dan weer pront bij.

Als het vriest geen water geven: de plant verbruikt dan nauwelijks iets.

Eens per twee weken wat plantenvoeding bevordert een extra lange en rijke bloei.A