Veel glanzend groen blad, een weelde aan opvallende bloemen en nog makkelijk in de omgang ook. Mooi meegenomen: hibiscus piekt als de rest van de tuin over haar hoogtepunt heen is.
Opulente bloei, zwierige takken en lonkende bloemen waar je aan wilt voelen, om te checken of ze wel echt zijn. Tuinhibiscus is een relaxte bloeier die aan het einde van de zomer de hele tuin een opkikker geeft. Hibiscus syriacus, zoals de officiële naam luidt, wordt ook wel altheastruik genoemd. Het is een frisse, groene plant, die tevens wordt gekweekt als een boompje op een stam. Tuinhibiscus bloeit vanaf juli tot in het najaar met schitterende klokvormige bloemen. Die kunnen enkele of dubbele bloemblaadjes hebben en variëren van violetblauw tot rood, geel, lila en spierwit. Allemaal hebben ze een roodpaars bloemenhartje met prachtige meeldraden.
Afkomstig uit China
Hibiscus behoort tot de Malvaceae familie, een geslacht van zo'n 220 planten die in het wild voorkomen in subtropische en tropische streken. Het is de grotere halfbroer van kamerplant Chinese roos en heeft okra, katoen, stokroos en Abutilon als naaste familieleden. De plant komt oorspronkelijk uit China en reisde via India, Syrië en Turkije naar West-Europa. Onderweg maakte hij overal indruk: zelfs op de Taj Mahal zijn hibiscusmotieven te vinden. Hier is tuinhibiscus sinds de 19de eeuw een populaire plant die een goede standplaats verdient, want zo gaat hij jaren mee en bloeit hij elk jaar mooier.
Mooie laatbloeier
Hibiscus is winterhard, maar een echte laatbloeier. Denk niet dat de plant dood is als hij nog kaal is en de rest van de tuin al uitloopt. Tuinhibiscus heeft gewoon wat langer nodig om uit zijn rustperiode te komen. De bloei van hibiscus piekt ook later, in augustus en september. Als de rest van de tuin al over haar hoogtepunt heen is, gaat deze struik alsnog helemaal los en maakt nog eindeloos nieuwe knoppen aan. Een van de meest sprookjesachtige kenmerken van tuinhibiscus is dat de bloemen zich 's avonds grotendeels sluiten en de volgende dag in de zon weer opengaan. Zo leeft de plant echt met je mee.
Hibiscus trivia
- De naam is Latijns voor marshmallow, een verwante plant (Althea officinalis) die het voornaamste ingrediënt van de gelijknamige lekkernij is.
- In India heet de plant sapatthu-mal, wat schoenbloem betekent. De bloemblaadjes worden gebruikt om schoenen mee te poetsen.
- Begin jaren veertig was Hollywood in de greep van een hibiscushype. Filmster Dorothy Lamour droeg de bloemen in haar haar in 'Aloma of the South Seas' (1940) en 'The Road to Utopia' (1944).
- In Polynesië worden de vezels van de hibiscusbast gebruikt om hoelarokjes van te maken.
- Dat hibiscus zo'n flamboyant, tropisch imago heeft terwijl de plant toch eigenlijk uit gematigde Chinese streken komt, is te danken aan impressionistisch schilder Paul Gauguin. Die beeldde de bloemen vaak af op de schilderijen die hij op Tahiti maakte.
Standplaats Hibiscus
Een plekje vinden voor de Hibiscus is niet moeilijk: een plaats in de zon of halfschaduw is prima. Deze rijkbloeiende struik stelt amper eisen en heeft het bijna overal naar zijn zin.
Haal bijvoorbeeld een paar tegels uit de voortuin en plant daar een tuinhibiscus.
Weinig ruimte? Kies dan voor een Hibiscus op stam. Aan de voet van het ‘boompje’ is dan nog genoeg ruimte voor andere, lagere beplanting.
Verzorging Hibiscus
Hibiscus gedijt op zowel een zonnige plek als in half schaduw.
De plant heeft in warme periodes veel water nodig, maar het vocht moet wel wegkunnen. Van een voetbad vallen de bloemen af en kwijnt tuinhibiscus weg.
Omdat de plant naar verhouding snel groeit, is wat extra voeding in het voorjaar en de zomer aan te raden. Hibiscus krijgt de meeste bloemen op plantenvoeding voor tomaten.
In de volle grond en een grote kuip kan Hibiscus wel drie meter hoog worden. Wil je de plant compact houden, snoei hem dan in het voorjaar terug.