Hyacinthus – Hyacint

Sommige woonplanten barsten gewoon van de bijzondere eigenschappen. Ook bij de Hyacint zit dat wel snor. Tel maar mee: de plant heeft een bol, superveel bloemen, een lekker geurtje én een dramatisch verhaal.


Kleuren en vormen

De Hyacint is een feestje voor je neus en je ogen. Met krullerige bloemetjes en een opvallende geur. Hyacint is verkrijgbaar in klassieke kleuren als roze, wit en blauw, maar ook in nieuwe tinten als purper, zalm en zachtgeel, daarbij hebben ze natuurlijk groen blad en een stoere bol. De losse bloemen aan de steel worden 'nagels' genoemd. Hoe meer nagels, hoe rijker de plant bloeit. Hyacinten staan trouwens ook leuk in je tuin of op je balkon. Vanaf januari kun je de bollen op pot op je balkon of terras zetten.

Symboliek

De Hyacint vond je vroeger alleen in de natuur van Midden-Turkije tot Libanon. Wist je dat Hyacintus de Latijnse afleiding van de Griekse naam Hyakinthos is? Volgens een Griekse mythe was zonnegod Apollo verliefd op prins Hyakinthos. Tijdens het discuswerpen werd Hyakinthos per ongeluk dodelijk getroffen door Apollo en uit zijn bloed groeide de Hyacint. Met de Hyacint haal je dus niet alleen een woonplant, maar ook een meeslepend verhaal in huis. Alle sterke verhalen daargelaten, vandaag de dag staat hyacint bekend als symbool voor vrede en macht.

Herkomst

Hyacinten zijn afkomstig uit de streek ten oosten van de Middellandse Zee en dan met name Libanon, Syrië, Iran en Irak. Via dit gebied kwam hyacint in Frankrijk terecht. Daar werd de plant jarenlang geteeld, tegenwoordig is Nederland een belangrijk centrum voor de hyacintenteelt. Wist je trouwens dat Hyacint familie is van de asperge?

Verzorging Hyacinthus

Laat de bol lekker aan de Hyacint zitten.

Geef de plant een mooi, licht plekje.

Maak de Hyacint blij met een keer per week water.

Plantenvoeding geven hoeft niet, de voeding zit al in de bol.

Zet de woonplant niet te dicht bij een kachel of op de tocht, dat vindt ‘ie niet fijn.