Lavendel

Mooie kleuren & rustgevende geuren: lavendel maakt het je graag naar de zin in een pot op je balkon of in de volle grond. Zorg wel voor een lichte plek, want deze zonaanbidder gedijt goed bij UV-stralen.

Leve de lavendel

De plant doet het goed als balkonplant, als tuinstruik en zelfs als haag. Niet alleen wij zijn fan, ook vlinders zijn dol op de nectar en de blauwige bloemen. Bovendien heb jij ook na de bloei nog plezier van je lavendel, want van de afgeknipte bloempjes kun je geurbuiltjes maken.

Standplaats van lavendel

Je kunt lavendel het hele jaar door planten, maar als de grond nog warm is –van april tot augustus – heeft dit het meeste succes. Plant lavendel op een zonnige plek en je krijgt een mooie stevige struik die niet uit elkaar valt en witte, violette, of purperen bloemen voortbrengt. Alle lavendelsoorten zijn trouwens bladhoudende heesters die graag wat blad hebben om verder te groeien.

Lavendel snoeien voor groei

Lentesnoei doe je in begin april zodra er wat groei zichtbaar is. Snoei de plant ongeveer een derde deel terug, maar blijf altijd boven de nieuwe, groene scheuten. Dit voorkomt dat de lavendelplant van binnen vochtig blijft en scheutjes afsterven. Groei door snoei dus! Jonge planten top je regelmatig, daarmee stimuleer je de aanmaak van nieuwe scheuten. Voor een groeispurt in het voorjaar geef je lavendel uiterlijk eind september een ‘s zomerse knipbeurt. Zo geniet je volgend jaar weer van z’n relaxte uitwerking.

Verzorging Lavendel