Lilium – Lelie

Op zoek naar een goed verhaal voor in je tuin? Als er één bloem bol staat van de symboliek, dan is het wel de lelie.

De lelie (Lilium) staat ook wel bekend als het kroonjuweel van je zomertuin. Het zijn majestueuze planten met zoveel persoonlijkheid dat ze altijd de aandacht naar zich toe weten te trekken. De lelie groeit als een zinnelijke, klokvormige bloem uit een bol en is verkrijgbaar in prachtige kleuren, van tere pastels tot knaloranje en dieprood. Er is grote variatie in formaat (60-180 cm), kleur en tekening van de bloemen. Er zijn lelies die je tuin laten geuren als het hof van een maharadja, maar zijn ook geurloze varianten, voor wie daar de voorkeur aan geeft.

Romantische blikvanger

Oorspronkelijk komt de lelie uit het verre oosten, maar de plant komt tegenwoordig overal voor waar een gematigd klimaat heerst. Het geslacht telt meer dan honderd soorten, waarvan de meeste voorkomen op het noordelijk halfrond. In het wild groeien ze het meest langs bosranden. De plant speelt een belangrijke rol in de literatuur en cultuur en staat symbool voor beminnelijkheid, zuiverheid, liefde, vruchtbaarheid, vrouwelijkheid, eenheid en vergankelijkheid.

Lilium trivia

  • Lelie komt van het Griekse 'leírion' en dat is weer een leenwoord uit zoveel oude talen dat de betekenis niet meer te herleiden is. Duidelijk is wel dat het op de witte lelie sloeg, symbool van puurheid.
  • Leliestuifmeel op je kleren gekregen? Verwijder het met een droge borstel (een natte doek maakt de vlek alleen maar erger) of hang het kledingstuk enkele uren in zon en wind. Het is ook mogelijk om leliestuifmeel met behulp van een stukje plakband te verwijderen.

 

 

Verzorging Lilium

De delie staat graag in luchtige, zanderige en goed drainerende grond.

De beste standplaats voor een mooie bloei is zonnig en beschut, al gedijt de plant ook in halfschaduw.

Hou de kluit altijd licht vochtig, lelie kan niet tegen uitdrogen.

Plantenvoeding is niet nodig, de voeding zit al in de bol.