Mooi en makkelijk: met blauwe druifjes open je het buitenseizoen op je tuintafel en vensterbank. Koop de bolletje opgekweekt op pot, dan weet je zeker dat ze open gaan.
Blauw druifje (Muscari) behoort tot de eerste planten die kleur tonen, als alles verder nog kaal oogt en in winterslaap is. Eerst zie je alleen groene sprieten, daarna is er al snel een vleugje blauw, wit of roze te spotten. Dat groeit door tot een kleine speer die is opgebouwd uit kleine bolletjes. Op een afstandje is het net een trosje druiven, vandaar de naam. Afhankelijk van de variëteit kunnen de bloemen poederblauw, azuur, koningsblauw of paarsblauw zijn en er zijn ook witte en roze druifjes (die worden ook wel druifhyacint genoemd). Blauw druifje op pot is door de kweker optimaal voorbereid om meteen je tuin of terras op te vrolijken en bloeit in februari en maart, tot een eindje in april. Ze kunnen uit de pot in de volle grond worden gezet, maar doen het ook goed op de tuintafel. Aangezien ze tussen de 10-25 cm hoog worden, is het effect het mooist in een lage, brede bak of schaal.
Eurazische lentebloeier
Blauw druifje is inheems in heel Europa, Rusland en noordelijk Azië en vermeerdert zich makkelijk. Waar de bolletjes eenmaal in de grond zitten, komen er vanzelf meer. De plant is in het wild vooral te vinden in bermen en bosrijke gebieden. Blauw druifje behoort al heel lang tot onze natuur, de plant wordt voor het eerst genoemd in botanische geschriften uit 1601. Bijzonder is dat plantendeskundigen het niet eens kunnen worden tot welke familie hij nu eens behoort. Puristen vinden dat het een lid van de Aspergefamilie is, waar zowel de groente als kruiden en (klim)planten toe behoren. Volgens een modernere indeling hoort het blauwe druifje echter eerder bij de hyacinten. Er zijn 42 erkende soorten, waarvan de blauwe het bekendst is.
Trivia
- Muscari komt van het Griekse móschos ofwel musk en verwijst naar de geur.
- Blauw druifje staat symbool voor nederigheid en bescheidenheid, omdat je door de knieën moet om ze te bewonderen. Ook dat is een reden om ze in een schaal op je tuintafel te zetten: daar kun je ze veel beter zien.
- De beroemdste verzameling blauwe druifjes ter wereld is de 'Blauwe Rivier' die door de Keukenhof in het Nederlandse Lisse loopt.
Verzorging Muscari
Standplaats in de volle zon tot halfschaduw. Hoe koeler ze staan, hoe langer ze bloeien.
Blauw druifje heeft zanderige grond nodig, die zit gewoon in de pot. Voeding is niet nodig, de plant haalt alles uit zijn bolletjes.
Omdat het vrij kleine planten zijn, zet je er het best een paar bij elkaar voor het mooiste effect.