Rhipsalis – Biescactus

Het is een apart geval, deze cactus in de vermomming van de hangplant. Prettig onderhoudsvrij, decoratief om te zien en hij frist de boel bovendien letterlijk en figuurlijk op.

Kleuren en vormen

Heel bijzonder: Rhipsalis is eigenlijk een cactus, maar dan zonder prikkelende trekjes. Het is een snelle groeier die in lange, warrige ranken naar beneden hangt. Diepgroen van boven, wat ijler aan de uiteinden, prachtig voor spannende doorkijkjes. De plant wordt ook wel rotskoraal genoemd en is zo goed als onderhoudsvrij. Rhipsalis redt zich aardig met vergeetachtige watergevers, valt niet uit en is onder ideale omstandigheden een rijk vertakte hangende schoonheid.

Symboliek

De naam is afgeleid van oud-Grieks voor 'vlechtwerk', met dank aan het uiterlijk van Rhipsalis. Daar dankt de woonplaat ook haar bijnaam aan: spaghetticactus.

Herkomst

Rhipsalis is een tropische vetplant die inheems is in regenwouden in Midden- en Zuid-Amerika, Afrika en op een paar eilanden in de Indische Oceaan. Het is de enige cactus die in het wild buiten Noord- en Zuid-Amerika groeit. Er zijn zo'n 60 verschillende soorten, de meeste groeien op boomstammen. In het wild bloeien ze met veel kleine witte, gele, oranje of rode bloemen, die door bestuiving bessen worden, in de huiskamer komt dit zelden voor. De oerwoudachtergrond van Rhipsalis maakt het een van de betere luchtzuiverende planten om in huis te hebben, zo blijkt uit onderzoek van NASA.

Verzorging Rhipsalis

De plant hangt graag op een lichte plek en kan zelfs volle zon hebben, maar gedijt ook op wat minder licht.

De kluit mag tussen gietbeurten – gemiddeld eens per week matig water geven – een beetje indrogen. Hangt Rhipsalis in de zon dan heeft hij wat meer water nodig. Een keertje sproeien vindt hij ook fijn.

Eens per maand een beetje plantenvoeding.

Groeien de ranken te lang, dan zijn ze simpelweg terug in model te knippen.