Rhododendron – Azalea

Als je op zoek bent naar een tuinbloeier waarbij je door de bloemen de plant nog amper ziet, dan is Azalea de oosterse schone die dat te bieden heeft.

Azalea, officieel Rhododendron japonicum en ook bekend als Azalea japonica of Azalea mollis, is een bladverliezende azalea, waarvan vrijwel alle variëteiten winterhard zijn in Nederland. De vrolijke, flamboyante bloemen van Azalea brengen een vleugje van het Verre Oosten in je tuin of op je terras. Ze bloeien gul en sierlijk als struik, maar zijn eveneens verkrijgbaar als  mini, piramide of op stam. De romantische bloemen zijn wit, roze, rood of paarsrood, maar er zijn ook Azalea's met tweekleurige bloemen. En de bloemvorm kan ook weer verschillen, van groot en klein tot dubbel en enkel. Er zijn bladverliezende soorten die het liefst in de schaduw staan, de altijd groene soort herken je aan kleinere groene blaadjes en kan ook in de volle zon.

Ideale bonsaistruik

De oerversies van Azalea bestaan al 70 miljoen jaar. De plant is inheems in Japan en China, en komt uit de Rhododendron familie; er zijn meer dan 150 variëteiten. Hoe kouder de streek, hoe kleiner de bloem, maar Azalea is een taaie plant die zelfs in de Himalaya voorkomt én bloeit. Weliswaar laag en met minibloemetjes, maar wel met velen, zodat er toch compleet roze velden zijn. De plant die in het westen bekend is, is oorspronkelijk gecultiveerd door Boeddhistische monniken en in de VOC-tijd deze kant op gekomen. Azalea is een geweldige bloeier om kleur te geven aan een tuin met een Japanse sfeer en leent zich daarnaast voor bonsaitechnieken.

Rhododendron trivia

  • De naam is afgeleid van het Griekse 'azaleos' wat droog betekent en vermoedelijk slaat op de houtachtige takken van de plant.
  • In China staat Azalea bekend als het 'Ik denk aan thuis' struikje.
  • Azalea is daarnaast de nationale bloem van Nepal en wordt daar genoemd in oude medische teksten.
  • In Japan staat een Azalea aan iemand schenken symbool voor geluk geven.

 

 

Verzorging Rhododendron

Azalea heeft het liefst halfschaduw, omdat daar de grond wat vochtiger is.

De grond mag zuur, luchtig en goed water doorlatend zijn.

Plant Azalea diep: het gat in de grond mag tweemaal de omvang en diepte van de kluit hebben.

Uitgebloeide bloemen verwijderen, direct na de bloei snoeien.

Azalea is winterhard. Geef het niet op als de plant bevroren lijkt, in werkelijkheid is er meestal sprake van uitdroging en knapt hij op van een scheutje water als het weer dooit.