Sedum

Hij kan goed tegen de droogte, geeft kleur aan je tuin en fungeert als idool voor vlinders, hommels en bijen. We hebben het hier natuurlijk over Sedum.

Sedum Mooiwatplantendoen.nlSedum is een van de gemakkelijkste planten voor in de tuin. Je komt ‘m soms tegen onder een van zijn Nederlandse aliassen: hemelsleutel, muurpeper of vetkruid. Die laatste naam verwijst naar zijn vettige blaadjes, wat zorgt voor succulente eigenschappen. Oftewel: de plant weet droge periodes met gemak te overleven. Sedum komt voor in verschillende kleuren geel, wit, rood en roze. Het zijn vooral bodembedekkende soorten die in de zomer bloeien, sommige hoger groeiende soorten zijn ook geschikt zijn om als snijbloem te gebruiken. De bloemen zijn zeer geliefd bij vlinders, hommels en bijen, waardoor de planten bijdragen aan de nectarvoorziening.

Herkomst

Sedum komt voor op het gehele noordelijk halfrond, vaak in drogere, rotsachtige gebieden. Veel Sedum-planten vind je in het wild op oude muren van kastelen, burchten en kerken. De plant hoort bij de familie van de Crassulaceae waar wel 500 verschillende vetachtige planten toe behoren.

Trivia

  • Sedum sieboldii speelt een dubbelrol als woon- en tuinplant.
  • De sappige en malse bladeren van de Sedum zijn haute cuisine voor schildpadden. Extra reden om beide stukjes natuur in de tuin of op het balkon te hebben.
  • Handig om te weten: veel Sedum-planten zijn anti-slak-planten.
  • Vaak zie je Sedum op begraafplaatsen. Ze stellen weinig eisen aan de standplaats, doen het eigenlijk altijd wel goed en zien er verzorgd uit.
  • De bodembedekkende Sedum kun je op het dak toepassen omdat het isolerend werkt, dat ziet er ook nog eens heel mooi uit. Ook het creëren van een verticale wand is met Sedum een fluitje van een cent.

 

 

Verzorging Sedum

Door zijn succulente eigenschappen kan de plant goed tegen droogte.

Een plekje in de volle zon vindt de Sedum heerlijk.

Pas op dat de grond goed doorlatend is want van natte voeten is de Sedum geen fan.

De bodembedekkende soorten zijn merendeels wintergroen.

Sommige opgaande Sedum-soorten sterven in de winter bovengronds af en groeien in het voorjaar weer uit met nieuwe bloemstengels. Laat de oude stengels in de winter op de plant staan, het geeft ze enige bescherming tegen extreme vorst.