Skimmia

Groene blaadjes, glanzende bessen; Skimmia geeft kleur in de herfst en winter, is groen in de lente en verwent je met geurende bloemen in de nazomer.

Deze Skimmia (voluit Skimmia japonica 'Pabella') laat je eindeloos genieten van zijn uiterlijk. De bessen verkleuren in de herfst van groen naar felrood. En in tegenstelling tot veel andere besdragende planten zijn vogels en kleine tuindieren geen grote liefhebbers van de besjes. Die blijven dus lekker lang zitten. De plant wordt maximaal 100-125 centimeter hoog en kun je zowel in de volle grond als in potten, bakken en kuipen planten. Zet je hem in een pot, zorg dan voor voldoende afwatering: te veel vocht is een van de weinige dingen waar je Skimmia niet tegen kan.

Herkomst

De Skimmia behoort tot de wijnruitfamilie (Rutaceae) waar ook citrusboompjes deel van uitmaken. Die verwantschap ontdek je in de blaadjes: als je die kneust, komt er een citrusgeur vrij. In het wild groeit Skimmia in de bossen van China en andere delen van Azië, zoals de Himalaya. De versie in jouw tuin is echter ontstaan in een Nederlandse kas. Wil je de plant in je tuin laten gedijen, dan moet je bij een paar dames Skimmia een heer plaatsen, die voor bestuiving kan zorgen. De mannetjesplant is het beste te herkennen aan zijn vorm: de bloei is iets forser en de bloemetjes hebben stampers.

Trivia

  • Skimmia japonica 'Pabella' is een nichtje van Skimmia japonica 'Rubella', bekend van de mooie bloemtrossen.
  • De eerste Skimmia kwam in 1838 naar Europa en belandde in de kassen van Kew Gardens.
  • De Latijnse naam is in 1784 afgeleid van 'Miyama shikimi', de Japanse term voor Skimmia.

 

 

Verzorging Skimmia

Een Skimma staat het liefst in de schaduw, dan ontwikkelen de bessen zich het best.

De plant heeft een voorkeur voor een lichtzure bodem, zoals rododendrongrond.

Worden de blaadjes geel, dan is de grond niet zuur genoeg.

Skimmia houdt niet van natte voeten en is daarom graag de buurman van bomen, die veel vocht uit de bodem opnemen.

Snij liever geen takken van de plant, dat komt de volgende bloei niet ten goede.

Skimmia is redelijk winterhard, je hoeft hem alleen bij strenge vorst te beschermen.