Sutera – Bacopa

Voor een klein plantje maakt bacopa veel indruk, dankzij lang afhangende stengels die een overvloed aan mooie bloemetjes produceren.

Bacopa (Sutera cordata) is een alleskunner. Hangen, de bodem bedekken, beeldig bloeiend ergens overheen kruipen, niets is deze compacte, rijke zomerbloeier te gek. Het groene blad is klein en hartvormig, de bloemen hebben vijf blaadjes en zijn wit, blauw of roze. Ze verschijnen over de hele plant, zodat het lijkt alsof er een tapijtje van kleur over het groen ligt. Bacopa bloeit van mei tot oktober en schittert vooral in hangmanden, potten en kuipen, waar de stengels met bloemen diep over de rand hangen. In de volle grond is Bacopa  een bodembedekker.

Bloeiende amfibieplant

Bacopa hoort bij de weegbreefamilie en is inheems in Zuid-Afrika. Daar zou je hem waarschijnlijk niet herkennen, want in het wild groeit hij als struik. De plant is voor het eerst omschreven in 1800 en botanisten kibbelen al even lang over de naam, omdat ze het maar niet eens kunnen worden waar ze hem eens zullen indelen.

We houden het hier op de bekendste: Bacopa, waar geen speciale betekenis aan verbonden is. Er is ook een waterplantversie van, die wordt gebruikt voor aquaria.

Trivia

  • De Latijnse naam Sutera cordata verwijst naar Zwitserse plantprofessor Johann Rudolf Suter, ‘cordata’ verwijst naar de hartvormige groene blaadjes.
  • In de kruidengeneeskunde geldt Bacopa als een geheugenverbeteraar.
  • De plant is mateloos populair in India waar er allerlei goddelijke kwaliteiten aan worden toegedicht.

 

 

Verzorging Bacopa

Bacopa staat graag in de zon, maar kan ook lichte schaduw hebben

Gebruik luchtige potgrond waarin de plant lekker kan wortelen.

Kluit mag altijd licht vochtig zijn, maar geen voetbad hebben.

Geef wekelijks een scheutje plantenvoeding voor extra rijke bloei.