Tillandsia

Tikje wild, wonderbaarlijk mooi en toch verrassend makkelijk in de omgang, die eigenschappen maken Tillandsia een zeer bijzondere bromelia.


Kleuren en vormen

Een vrolijke warboel waar een of meerdere blikvangers uit groeien, zo ziet Tillandsia er op het eerste gezicht uit. Het groen is smal en spits, daar tussen groeien vormen die nog het meest lijken op een funky lepel, een buitenaardse toorts of een verzameling vlammetjes. De kleuren zijn spectaculair: magenta met indigo, knaloranje of rood, paars met roze, je weet niet wat je ziet. Wat vaak voor bloemen worden aangezien, zijn in werkelijkheid de schutbladeren. De bloemetjes zelf zijn heel klein. Hoewel Tillandsia eruit ziet als een exotisch kasplantje, is het een sterke, makkelijke woonplant die met weinig moeite tot wel zes maanden mooi blijft. De meeste Tillandsia's hebben geen of nauwelijks wortels en halen vocht en voeding uit de lucht via schubben op hun bladeren. Je kunt ze zonder pot en aarde ophangen of op een plank bevestigen.

Herkomst

Tillandsia hoort bij de Bromeliafamilie, er zijn meer dan 500 soorten van bekend. Ze groeien in de bossen, woestijnen en bergen van Midden- en Zuid-Amerika, Mexico en het zuiden van de Verenigde Staten. De plant is vermoedelijk ontstaan in het Krijt, zo'n 65 miljoen jaar geleden. Fossiele exemplaren zijn gedateerd op 30 miljoen jaar geleden, zodat ze met recht oerbewoners genoemd kunnen worden. Inca's, Azteken en Maya's gebruikten zo'n beetje elk deel van Tillandsia voor voedsel, bescherming, vezels en ceremonies. Omdat de plant zich hoog en droog kan handhaven werd hij in 1753 door plantkundige Linnaeus vernoemt naar de Zweedse botanicus Elias Tillands, omdat die een hekel had aan water. Zeg niet dat wetenschappers geen humor hebben.

Symboliek

Omdat ze geen grond nodig hebben en er ronduit buitenaards uit kunnen zien, wordt Tillandsia vaak gekoppeld aan science fiction, aliens, marsreizen en andere intergalactische zaken. Het is een perfecte plant voor nerds, goths, dromers en liefhebbers van net even anders.

 

 

Verzorging Tillandsia

Tillansia staat graag licht, maar niet in de volle zon.

Gul water geven in de rozet die dienst als reservoir en spaarzaam op de potgrond.

Is de lucht binnen erg droog, dan is nevelen met de plantenspuit een echte traktatie voor Tillandsia.

Eens in de drie weken plantenvoeding houdt de bloei mooi en rijk.