Varen

Heb je regelmatig hoofdpijn of een droge huid, dan kan het zomaar zo zijn dat je niet naar de apotheek moet, maar naar het tuincentrum. De krulvaren (Nephrolepis) zuivert namelijk de lucht en zorgt voor een perfecte luchtvochtigheid. De Phlebodium en Asplenium werken ook hard aan een schone lucht voor je. Varens komen oorspronkelijk uit (sub)tropische streken en voelen zich daardoor thuis in een omgeving met een hoge luchtvochtigheid.

Kleuren en vormen

Welke van de 40.000 verschillende soorten varens wil jij het liefst? Die met bladeren van een meter zeker? Bij de krulvaren is het blad in het begin opgerold, bij het uitrollen komt een prachtige veer van felgroene blaadjes tevoorschijn. Jij hoeft alleen te zorgen dat deze weelderige veertjes genoeg ruimte krijgen. Bij de meeste soorten (bijv. Nephrolepis- of Adiantumsoorten) zijn de bladeren diep ingesneden, maar er zijn ook varianten waarbij de bladeren helemaal gesloten zijn (bijvoorbeeld bij de Asplenium). De bladeren van de varen ontspringen uit een horizontaal stuk stengel onder de grond (wortelstok) en tonen zich in fel- tot donkergroen en van brons tot rood.

Symboliek

Had je vroeger een te volle agenda, dan moest je een beetje van het zaad bij je dragen. Men geloofde dat je dan ineens twintig keer zo hard kon werken!

Nog een leuk weetje: omdat de Maori hun eindbestemming niet even konden intypen in hun navigatiesysteem gebruikten ze zilvervarens om in het donker de weg te vinden. De onderkant van de bladeren is namelijk zilverachtig waardoor het licht van de maan en sterren wordt weerkaatst. De bladeren lijken licht te geven en schenen zo een beetje bij op de route.

Deze zilvervaren komt samen met vele andere soorten heel veel voor in Nieuw-Zeeland en is daarom het nationale symbool van dat land geworden.

Herkomst

Ook historisch gezien is de varen een speciaaltje: van waterplant veranderde hij in de prehistorie in een landplant. Net als alle andere sporenplanten. Ze zijn zo oud dat ze in fossielen van 400 miljoen jaar oud te vinden zijn. In die tijd kon de groene luchtverfrisser wel 15 meter hoog worden!

Verzorging Varen

Geef de groene krullen lekker veel water. Zorg ervoor dat de potaarde vochtig blijft.

Geef geen water in het hart van de plant, daar kan hij niet goed tegen.

Besproei jouw varen regelmatig met een plantenspuit en geef hem wekelijks een beetje extra voeding.

Zet hem op een lichte plaats, maar niet direct in de zon.