Meer salsa en samba dan met Vriesea wordt je huis niet. En die bizarre vormen? Ze lijken nep, maar het is echt 'Design by Nature'.
Kleuren en vormen
Vriesea is een woonplant die je doet beseffen dat de natuur ook wel eens een dolle dag heeft. Hij is verkrijgbaar in oogverblindende knalkleuren als rood, oranje, geel, groen, roze, paars en wit. En in bizarre vormen zoals lange vuurpijlen, afgeplatte lepels en brede veren, die groeien uit een bladrozet.
Wat vaak voor bloemen wordt aangezien, zijn in werkelijkheid gekleurde schutbladeren. De echte bloemen zijn heel klein en niet echt spectaculair. Vriesea kan, zoals alle bromelia's, ook zonder potgrond een plekje krijgen, bijvoorbeeld in een terrarium. De plant haalt voeding en vocht uit de lucht met piepkleine 'mondjes' op de bladeren.
Herkomst
Vriesea is een van de sterren van het Zuid-Amerikaanse tropische regenwoud, waar meer dan 150 verschillende soorten voorkomen. De plant groeit er meestal hoog in bomen om zoveel mogelijk licht op te vangen. Vriesea is vernoemd naar haar ontdekker, prof. dr. Hugo de Vries. Hij was hoogleraar in de plantkunde in Amsterdam en Leiden, en medeoprichter van de Nederlandse Botanische Vereniging in 1845.
Symboliek
Vriesea voedt zich met regenwater, afgevallen bladeren en vogelpoep. De plant vangt die dingen allemaal op in de rozet, waar zo een reservoir vol voedingsstoffen ontstaat. Niet alleen Vriesea voedt zich hiermee, ook dieren maken gebruik van deze wateropslag. Vogels, apen, kikkers en andere insecten komen er graag een slokje uit nemen. Vooral voor de gifkikker is de plant onmisbaar. Zij maken gebruik van het water in de koker van de plant om hier hun kikkerdril in af te zetten en zich zo voort te planten. Om die reden wordt de Vriesea in de Braziliaanse volksmond ook wel 'sala de parto' genoemd, ofwel 'kraamkamer'. Het is een typisch cadeau om een nieuw leven, nieuw huis of nieuwe start mee te vieren.
Verzorging Vriesea
Vriesea staat graag licht, maar niet in de volle zon.
Gul water geven in de rozet die dient als reservoir en spaarzaam op de potgrond.
Is de lucht binnen erg droog, dan is nevelen met de plantenspuit een echte traktatie voor Vriesea.
Eens in de drie weken plantenvoeding houdt de bloei mooi en rijk.